Als ik je naam er onder zet kan ik de foto’s toch gewoon gebruiken?

Als ik je naam er onder zet kan ik de foto’s toch gewoon gebruiken?

Beste mensen, het plaatsen van een naam onder de foto is een wettelijke verplichting en geen betaalmiddel. Als ik naar de bakker ga en een brood wil hebben. En dan aan de bakker vraag om het brood zo te geven als ik maar op straat met volle mond ga roepen dat ik het zo lekker vind smaken bij die bakker. Dan verklaart hij mij voor gek

Toch kijk ik deze vraag krijg ik elke week wel een keer. Niet zo vreemd natuurlijk in een tijd dat alles gedeeld wordt. Een foto gemaakt met een telefoon is sneller gedeeld via social media en kost weinig moeite. Maar wat op internet staat gaat er niet meer vanaf.

Wanneer is een foto nu geld waard en rust er auteursrecht op en wanneer niet. Auteursrecht ontstaat door de schepping van het werk. De fotograaf die met creatieve vrijheid aan de slag kan heeft dus automatisch het auteursrecht over foto. Hij/Zij kan dan een licentie verlenen voor het gebruik van het beeld. Je vakantiekiekje is ook auteursrechtelijk beschermd. Het gaat om de oorspronkelijkheid van het beeld. En de persoonlijke keuzes die een fotograaf maakt.

Als fotograaf waak ik ervoor dat gemaakt werk voor een opdracht niet eerst naar de derden gaat.

Want voor je weet staat de shoot online en heeft mijn klant die de moeite neemt om je in te huren om nieuw beeld te laten maken betaald voor foto’s die al online staan bij een derde. Dat dien je te voorkomen en dat komt soms best onaardig over.


Een paar tips:

  1. Als publicist van beeld in media ben je verantwoordelijk voor wat wat je plaatst.
  2. Respecteer het auteursrecht op foto’s
  3. Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wilt gebruiken.
  4. Vertrouw niet op een mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven voor gebruik van een foto.
  5. Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
  6. Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinden.
  7. Probeer altijd de maker van een foto te achterhalen.
  8. Bewerk of verknip een foto niet toestemming van de fotograaf.
  9. Vermeld altijd de naam van een fotograaf bij een foto.
  10. Geef de fotograaf altijd een bewijsexemplaar van de publicatie.
Kijk voor meer info eens op https://www.dupho.nl/ en bewaar het handige kaartje over auteursrecht.