5 tips voor vakantiefotografen

5 tips voor vakantiefotografen

Net als half Nederland gaan ook wij binnenkort op vakantie. We stappen we op de fiets voor een trektocht door  Midden-Europa.

Als fotograaf zorg ik uiteraard voor een kleine camera in mijn fietstas, om alle mooie plekjes en de herinneringen aan de reis vast te leggen. Ga je binnenkort ook op vakantie? Dan heb ik nog wat handige tips voor je.

16024-1gx-2043jpg

1. Doe iets met je foto’s
Of je nu fotografeert met je telefoon of met een camera (compact of dslr), dat maakt in dit geval niet uit. Maar doe iets met je foto’s. Hoe vaak gebeurt het niet dat je foto’s op je telefoon of je computer blijven staan en dat je er vervolgens nooit meer naar omkijkt? Maak dus bijvoorbeeld een leuk digitaal album van je foto’s, of een vette canvas. Er zijn zoveel mooie mogelijkheden hiervoor.

2. Maak een backup
Vergeet ook niet om altijd een backup te maken van je foto’s. Want hoe zuinig je ook bent op je fotocamera of telefoon, er kan altijd iets mee gebeuren. En apparatuur is vervangbaar, maar de herinneringen zijn dat niet…

3. Bereid je voor

Ga je naar een bijzondere plek? Bereid je dan voor door even op internet te kijken hoe anderen die plek hebben gefotografeerd. Op sommige locaties staan zoveel toeristen dat je beter op een andere tijd kunt komen. Of zoek eens buiten de gebaande paden, door vooraf te kijken op Google Maps naar een alternatieve route en deze alvast te markeren.

4. Kies het juiste tijdstip
In de vroege ochtend en aan het einde van middag heb je de zogenaamde ‘gouden uurtjes'. De tijden met mooi licht zeg maar. Ga je voor een bijzondere prent? Dan moet je op deze momenten op je locatie zijn. Zo’n anderhalf uur voor zonsondergang is perfect. Eerlijk is eerlijk, je moet er iets voor over hebben en in de zomer moet je dus extra vroeg uit de veren. Maar het is het proberen waard en je zult zien dat je inspanningen beloond worden! Ook slim: er zijn verschillende apps waarmee je kunt zien hoe het licht staat op een bepaalde locatie. Reuze handig! Light Trac bijvoorbeeld. Maar er zijn er vele.

5. Laat je foto’s een verhaal vertellen
Alles gaat tegenwoordig over het verhaal: “storytelling” dus. Heb je een mooie zoomlens en kun je helemaal inzoomen tot de neusharen van die grappige Griekse geit? Leuk, maar die foto had je ook op de kinderboerderij om de hoek kunnen maken. Houd dus ruimte in je composite om te laten zien waar je bent en waar je foto over gaat. Plaats je onderwerp niet altijd in het midden, speel lekker met de composite. Let er wel op dat de autofocus van je camera scherp stelt op het onderwerp en er niet langs schiet.

16024-1gx-2043jpg